Tips: bescherm silo's en bassins tegen vorstschade
Geplaatst op 02 december 2024
Geen water afnemen
Controleer tijdens vorstperiodes dagelijks of er sprake is van ijsvorming in de watertank of het bassin. Is dit het geval, haal dan absoluut geen water uit de watertank of het bassin! De ijslaag zit namelijk aan het tankzeil vast gevroren. Wanneer vervolgens het waterpeil in de tank of het bassin daalt, ontstaat er een luchtlaag onder het ijs, waardoor het ijs gaat doorzakken. Hierdoor wordt het tankzeil belast omdat het gewicht van de ijslaag druk uitoefent op het zeil – wat ook nog eens extra gevoelig is voor scheuren bij temperaturen van onder de 5°C. Dit kan leiden tot scheuren in het tankzeil, met alle gevolgen van dien.
Niet op het zeil lopen
Tijdens een vorstperiode is het beter om niet over het folie van een bassin te lopen. Ook dit is een te grote belasting voor het zeil, wat kan leiden tot scheuren en daarmee tot lekkage.
IJsvorming in de watertank of het bassin voorkomen
- Een anti-algenzeil vertraagt de bevriezing van het water in de watertank of het bassin. Daarom raden wij bij tanken en bassins boven de Ø7,37 meter aan om drijvende anti-algkleden toe te passen. Voor watertanks hebben we hiervoor geobubble covers en LP-dekken. Voor bassins hebben we hiervoor kristaldekken en (bij nieuwe bassins) Multi-F afdekking. Bij tanks onder de Ø7,37 meter adviseren wij niet om gespannen anti-algkleden toe te passen. Dit i.v.m. risico op beschadiging van de tank, wanneer er sneeuw ligt.
- Je kan ervoor kiezen om verwarmingsslangen aan te brengen in de watertank. Met behulp van een warmtewisselaar zorg je ervoor dat er circulatie van warm water ontstaat in de tank, waardoor de kans op bevriezing afneemt. Je kan ook een PE-slang met warm water door de watertank laten lopen.
Controle watertank of bassin
Na afloop van een strenge vorstperiode kan je ervoor kiezen om uw watertank of bassin te laten controleren, of in het geval van schade te laten repareren. Periodiek onderhoud aan een silo of bassin is sowieso aan te raden om een goede waterkwaliteit te kunnen garanderen en om klappen te voorkomen.
Bron: Royal Brinkman