Geen groeiremming door recirculatie grondteelt

Geen groeiremming door recirculatie grondteelt

Recirculatie in de grondteelt hoeft niet te leiden tot groeiremming. Dat blijkt uit een onderzoek bij 10 telers. Technische aanpassingen zijn bij grondtelers vaak wel vereist. Zo moet de bypass-doseerunit worden vervangen voor een substraatunit met mengbak voor een optimale dosering van meststoffen. Daarnaast moet de bemonsteringsfrequentie omhoog om variaties in het wortelmilieu te signaleren, en kan de watergift waarschijnlijk geoptimaliseerd worden door meer water te gaan geven naar behoefte via sensoren en bijvoorbeeld de virtuele lysimeter.

Diverse grondtelers staan nog aarzelend tegenover het hergebruik van drainagewater omdat groeiremming is geconstateerd bij recirculatie. In substraatteelten is er al veel ervaring met recirculatie, maar in de grondteelt is er pas de laatste jaren meer ervaring met hergebruik van drainagewater. De ervaringen zijn wisselend. In het project ‘Kringloopbestendig telen in grond en op zandbedden’ is gezocht naar handvatten voor grondtelers om de omschakeling te maken naar 'circulair', door het drainagewater op te vangen, schoon te maken en her te gebruiken. Welke knelpunten treden op en welke technische of praktische oplossingen kunnen worden aangereikt om de recirculatie van drainagewater te verbeteren?

Inventarisatie recirculatie
In het eerste gedeelte van het project zijn 10 bedrijven gevolgd; chrysant, lelie, nerine en freesia. Met betreffende telers is gesproken over de ervaringen en zijn water- en grondmonsters genomen. Tevens is de technische uitrusting geïnventariseerd. Bij twee van de deelnemende chrysantenbedrijven zijn tevens de historische metingen van de afgelopen 4 jaar geanalyseerd.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel