Hoe houden we substraten in de toekomst veilig?

Hoe houden we substraten in de toekomst veilig?

Er wordt druk gesleuteld aan de samenstelling van teeltsubstraten, waarin meer hernieuwbare grondstoffen met een lage milieu-footprint worden toegepast. Naast bekende, al toegepaste materialen worden tal van andere grondstoffen beproefd. In een workshop op het Water en Plantgezondheid Event vertelden Chris Blok (Wageningen UR) en Gerrit Wever (RHP) wat er bij komt kijken om in substraten van de toekomst veilig te kunnen telen.

Gerrit Wever schetste eerst de achtergronden van de transitie die zich al meerdere jaren in de substraatbranche voltrekt. De maatschappelijke weerstand tegen grootschalige veenwinning groeit gestaag. In juli 2021 resulteerde dit in de aanvaarding (met zeer ruime meerderheid) van een motie door de Tweede Kamer, waarin gevraagd werd om substraten voor consumenten volledig veenvrij te maken en het uitfaseren van veen uit substraten voor de professionele sector te onderzoeken. Op initiatief van de minister van LNV en een brede groep brancheorganisaties is er vervolgens een convenant gesloten, waarin afspraken staan over het structureel verduurzamen van substraten.

“De kwaliteit en veiligheid van het substraat staan niet ter discussie, maar zullen we als keten wel moeten waarborgen”, aldus Wever. “In het convenant zijn concrete doelstellingen opgenomen voor de toepassing van hernieuwbare grondstoffen in 2025, 2030 en 2050. Veenreductie op zich is geen doel, maar een mogelijk middel om de gestelde doelen te bereiken. Zolang er nog veen in het substraat wordt verwerkt, moet duurzaam worden gewonnen en gecertificeerd zijn als Responsibly Produced Peat.”

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel