Studenten MBO Westland winnen prijs in Shanghai
Geplaatst op 24 oktober 2024
De reis had verder als doel om de internationale samenwerking tussen de Chinese scholengemeenschap, de China Urban Agriculture Vocational Education Group, en Lentiz Onderwijsgroep te versterken. De afgelopen weken hebben de studenten zich voorbereid op de bloemsierkunstwedstijd via online lessen en gesprekken met docenten uit Shanghai. De studenten werden geselecteerd op basis van motivatiebrieven, waarbij gelet werd op enthousiasme, eigen inbreng en schoolresultaten. Uiteindelijk mochten vier studenten van de opleiding Bloem & Design hun vaardigheden in China demonstreren: twee uit klas 2 en twee uit klas 3.
Programma en Activiteiten
De reis begon met een voorbereiding op de Floral Art Competition, gevolgd door deelname aan de wedstrijd zelf, waar studenten een bruidsboeket en hoofddecoratie maakten bij een bruidsjurk. Een congres over internationale uitwisselingen en een culturele uitwisseling maakten ook deel uit van het programma. De Floral Art Competition eindigde met een catwalkshow van de gemaakte arrangementen als feestelijke afsluiting. Daarna volgde een programma van culturele activiteiten en bezoeken, zoals de Botanische tuin, de Skyline van Shanghai en een luxe bloemenwinkel. “Dit is een geslaagde, leerzame en fantastische reis geweest. Bij het bezoek aan de bloemenwinkel hebben we ook een minicursus nieuwe technieken gekregen, die kunnen wij nu in ons eigen bloemwerk toepassen”, aldus Fleur van Zeijl.
Met begeleiding van docenten Anja Olijhoek en Karin Pasman kregen de studenten niet alleen praktische ondersteuning, maar gaven de docenten ook presentaties op een Chinees-Nederlands beroepsonderwijsforum. Anja sprak over het belang van internationale stages, terwijl Karin de nadruk legde op de waarde van deelname aan Skills wedstrijden.
Wat de studenten hoopten te leren, werd werkelijkheid. Ze ervoeren de verschillen in cultuur en onderwijs, en de uitdagingen van een leven zonder sociale media. "Mijn ervaring in China was veel beter dan ik verwacht had," aldus Nina Groenendijk. "In China hebben de mensen zoveel respect naar toeristen, maar ook naar elkaar. Daar kan Nederland nog wel wat van leren." Melanie van der Vliet voegde hieraan toe: "Ik heb veel geleerd, omdat ze daar veel andere technieken gebruiken. Dat is erg leuk om te zien en van te leren."
De studenten ontdekten de impact van cultuur op hun leerproces. De Chinese eetgewoonten, zoals het gebruik van stokjes, werden een zichtbaar voorbeeld van de verschillen. Melanie reflecteert: "Het was jammer dat niet iedereen even goed Engels sprak, maar gelukkig hadden we onze tolk." Fleur van Heijningen voegt toe: "De taalbarrière was een uitdaging, maar het was ook een kans om te groeien."
Terugkijken op de Reis
Na een succesvolle reis waren de doelstellingen behaald. Melanie zegt: "Mijn doel was om veel nieuwe technieken te leren en dat is zeker gelukt." Karin en Anja bevestigen: "De uitwisseling en het leren van elkaar op het gebied van bloemsierkunst hebben ons inzicht gegeven in verschillende technieken en de beoordeling daarvan."
De ervaringen van deze reis hebben niet alleen de kijk van de studenten op hun vak veranderd, maar ook nieuwe mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingen geopend. Anja en Karin kijken al vooruit: "Aankomend schooljaar organiseren we opnieuw een Floral Art Competition in China. We hopen dan nog meer technieken te leren en onze studenten nog beter voor te bereiden."
De studiereis naar China heeft de betrokken studenten een unieke kans geboden om hun vaardigheden in bloemsierkunst te ontwikkelen, culturele verschillen te omarmen en samen te werken in een internationale context. Zoals Nina het verwoordt: "De wedstrijd was een ervaring die ik nooit meer ga vergeten." Met deze rijke ervaringen kunnen de studenten niet alleen groeien in hun vak, maar ook in hun wereldbeeld.