Glastuinbouw Nederland in Brussel voor gesprekken
Geplaatst op 31 maart 2023
Centraal stond het recent voorgestelde gewasbeschermings- en natuurbeleid.
Allereerst sprak het bestuur met het kabinet van Eurocommissaris Janusz Wojciechowski voor Landbouw over de twee dossiers. Glastuinbouw wordt door de Europese Commissie vaak nog gelijk geschakeld met open teelten. Daardoor wordt er nog vaak te weinig rekening gehouden met de unieke kenmerken van bedekte en gesloten teeltsystemen. Zo ook in de voorgestelde gewasbeschermingsregels (SUR), die inzetten op een halvering van het gebruik en het risico van chemie tegen 2030. In plaats van strikte doelen zou de Commissie moeten focussen op IPM, stimulering van groene alternatieven en op een uitzondering voor glastuinbouw in ‘gevoelige gebieden’ om ons te helpen verder te vergroenen. Dit komt nog onvoldoende aan bod in het wetsvoorstel. Bovendien moeten de Europese doelen wel haalbaar zijn, wat ook betekent dat onze historische inzet op duurzaamheid eerlijk wordt beloond. Ook met de hoogste ambtenaren van het EU-ministerie van Volksgezondheid en Voedselveiligheid (DG SANTE) werden deze zorgen besproken.
Momenteel is het Europees Parlement echter aan zet. Komende weken mag het amendementen indienen op dit wetsvoorstel. Daarover sprak het bestuur met Europarlementariërs Esther de Lange (CDA), Annie Schreijer-Pierik (CDA), Jan Huitema (VVD) en Bert-Jan Ruissen (SGP) en hun kantoren om zo tot werkbaar en werkend beleid te komen. Het belang van werkbaar beleid werd direct door Wageningen Economic Research (WEcR) op de landbouwborrel aangetoond, waar een impactanalyse in opdracht van Glastuinbouw Nederland werd gepubliceerd. WEcR verwacht dat invoering van de SUR bovenop bestaand beleid waarschijnlijk zal leiden tot 20 procent minder groente en fruit vanuit onze kassen. Het opbrengstverlies in de sierteelt kan zelfs nog groter zijn. Daarmee zet dit gewasbeschermingsbeleid de Europese voedselsoevereiniteit sterk onder druk. Met onze Europese koepelorganisatie COPA-COGECA zit Glastuinbouw Nederland er bovenop.
Gezondheid en geluk
Daarnaast debatteerde het bestuur met de Commissie en het Parlement over natuurherstel. Een wetsvoorstel (NRL) waarmee een nieuwe stikstofcrisis voor héél Europa op de loer ligt. Doelen en ambities om natuur te herstellen moeten realistisch en haalbaar zijn, met voldoende maatwerk voor lidstaten. Bovendien ondermijnt het wetsvoorstel onze bijdrage aan gezondheid en geluk in Europa. De verplichting om veengebieden te vernatten zet het gebruik van veensubstraten in onze teelten onder grote druk. Cruciaal, want alleen met voldoende en kwalitatief goede substraten kunnen we met groente, fruit, bloemen en planten van Hollandse bodem ook in de toekomst bijdragen aan een groener en gezonder Europa.
Bron: Glastuinbouw Nederland
Meer nieuws