'Samen naar een hoger veiligheidsniveau'
Geplaatst op 24 januari 2025
Samen met Dennis de Bruijn, wijkagent in het Westland, en Harry Brockhoff, oud bestuurder van Dutch Flower Group en voorzitter van de VVE’s in Naaldwijk, de Kwakel en Aalsmeer, bespreekt de burgemeester waarom de sierteelt aantrekkelijk is voor deze vorm van criminaliteit, welke gevaren er op de loer liggen en hoe de overheid samen met het bedrijfsleven dit kan aanpakken.
Via de kortste weg
Nederland is een handelsland en is erg goed in importeren, doorvoeren en exporteren. Dit is o.a. waar ondernemers in de sierteelt goed in zijn en dat weet de georganiseerde misdaad ook. Zij maken graag gebruik van de directe internationale transporten om daar hun goederen, denk aan verdovende middelen, in te stoppen. “De criminelen hebben ook ontdekt dat die ondernemers hier verrekte goed in zijn” vertelt Bouke Arends in de podcast. “Een vrachtwagen moet onderweg een paar keer stoppen en dan kan er iets bijgestopt worden of uitgehaald. Dit moeten we stoppen.”
“Wij zijn een sector met verse waren. Dagelijks gaan er duizenden en duizenden vrachtwagens door Europa. Die gaan via de kortste weg naar de eindbestemming. En dat maakt het interessant, geeft Harry Brockhoff aan.
Alert zijn
Ook al doet de sector het al best heel goed met het naleven van wet- en regelgeving en het inhuren van personeel, het kan op sommige plekken altijd beter. “Af en toe zijn er nog partijen die proberen te infiltreren en buiten de wet- en regelgeving om willen opereren. En dat willen we als sector absoluut niet”, geeft Harry aan. De burgemeester is duidelijk, ondernemers moeten zelf alert blijven. Ook als het druk is met de dagelijkse bedrijfsvoering.
Samen naar een hoger veiligheidsgevoel
Door samen te werken binnen de aanpak Weerbare Sierteeltsector, gaan bedrijfsleven en de overheid steeds meer maatregelen nemen om criminelen te kunnen weren. Het kan gaan om een preventieve controle met honden op je eigen locatie of om bijeenkomsten om kennis te delen. Vanuit de politie is de oproep om alles wat je ziet en niet vertrouwt of waarover je twijfelt te melden. Alle informatie helpt om de sector veiliger te maken en zaken aan te pakken die er niet thuis horen. Harry geeft aan dat alleen samen de sector naar een hoger veiligheidsniveau kan gaan. De burgemeester sluit af met een duidelijke tip: “Als het geld snel verdiend kan worden, weet je dat het niet goed is. Doe er niet aan mee en houd je bij je eigen normen en waarden”.
De podcast 'Bakkie met Bouke' is hier te beluisteren en hier te bekijken
Meer nieuws