Oorlog en energiemarkt leiden tot lagere omzet RFH
Geplaatst op 16 maart 2022
De lagere aanvoer komt vooral door afname van Nederlandse productie. De gemiddelde prijs van snijbloemen was in week 10 27,1% lager dan vorig jaar. Bij chrysant bleef zowel de prijs als het volume sterk achter bij het gemiddelde. Door de afname van prijsvorming en volume in de laatste weken is er van groei in omzet in 2022 nog slechts een heel klein deel over.
Drie factoren
Drie factoren zijn vooral van invloed op de ontwikkelingen in week 10. In de eerste plaats leiden de zeer hoge energieprijzen tot minder aanvoer op de marktplaats. Het ziet er naar uit dat de prijs van energie hoog blijft en zelfs nog kan stijgen. Naast de kosten van verwarming en belichting werken de hoge energieprijzen ook door in sterk gestegen kosten van transport. De oorlog in Oekraďne zorgt voor vraaguitval in Oekraďne, Rusland en Belarus. De verschuiving naar andere markten heeft een negatief effect op de prijsvorming. Een derde factor is de latere datum waarop Engelse Moederdag wordt gevierd. Vorig jaar was die op 14 maart, dit jaar valt Engelse Moederdag bijna twee weken later op 27 maart.
De verschillen tussen individuele kwekers en handelaren kunnen al naar gelang de teelt en exportbestemming, alsmede de impact van energieprijzen op bedrijfsvoering en transport sterk verschillen. De hoge kosten van energie en transport betekenen voor veel kwekers grote financiële impact met grote zorgen tot gevolg.
Bron: Royal FloraHolland
Meer nieuws