Compost maakt Kalanchoë weerbaar tegen ziekten

Compost maakt Kalanchoë weerbaar tegen ziekten

De potplant Kalanchoë lijkt minder last van bladluizen en Phytophthora te hebben als het groeit op een mengsel met daarin compost. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen University & Research BU Glastuinbouw.

Daarbij bestond het substraat waarop de Kalanchoë groeide voor 10% uit champost of 15% uit compost: er was dus minder veen nodig. Onderzoeker Esmée de Graaf: “De planten werden door toevoeging van compost weerbaarder.”

Kalanchoës zijn kleine, kleurige potplanten die groeien op een potgrond die voor een deel uit veen bestaat. De tuinbouw heeft afgesproken de afhankelijkheid van veen te verkleinen. Er moet dus gezocht worden naar alternatieven. Compost (een grondstof die bestaat uit plantaardige resten) is een van de mogelijkheden. Voorwaarde is wel dat de kwaliteit voldoende is, zodat het gewas goed groeit. En in het ideale geval verbetert de teelt zelfs.

In de teelt van Kalanchoë kan de oomyceet Phytophthora ondergronds voor problemen zorgen doordat de planten verwelken. Boven de grond is het de bladluis die zorgt voor problemen. WUR onderzocht op de onderzoekslocatie in Bleiswijk of het gebruik van compost die problemen kan verminderen. Dat bleek inderdaad het geval. De Graaf: “Toevoeging van compost zorgde voor minder ziektesymptomen en een lagere bladluisreproductie. Dit komt waarschijnlijk door een andere microbioomsamenstelling.”

Groencompost en champost
WUR onderzocht verschillende composten waaronder een gewone groencompost en champost (een reststroom uit de teelt van champignons). In het onderzoek bestond de potgrond voor 15% uit groencompost; bij champost lag het gehalte iets lager, omdat champost veel zouten bevat. “In januari 2025 zullen we de proef herhalen om te resultaten te bevestigen. In nieuw onderzoek dat start in 2025 wil WUR werken aan indicatoren voor weerbare composten.”

Binnen het project ‘Boven- en ondergronds sturen op weerbaarheid’ wordt onderzoek gedaan naar chrysant, komkommer en kalanchoë. Dit onderzoek is een PPS tussen Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Wageningen University & Research BU Glastuinbouw, Glastuinbouw Nederland, Stichting Kennis in je Kas (KijK), Telersverenigingen Komkommer, Chrysant en Gerbera, Cercam B.V., en Innovatiefonds HagelUnie.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Meest gelezen