Gematigd positief over aanloop Valentijnsdag

Gematigd positief over aanloop Valentijnsdag

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel trapt het nieuwe jaar af met een flinke groei, meldt de VGB op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde steeg in januari met 6% naar 471 miljoen euro. De effecten van het coronavirus op de exportwaarde naar China zijn duidelijk merkbaar.

Ondanks deze zorgen is de aanloop naar Valentijnsdag over het algemeen goed verlopen. Handelaren zijn gematigd positief, concludeert directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten.

Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren hebben goede zaken gedaan in januari. Planten deden het met een groei van 8% naar 169 miljoen euro beter dan bloemen met 5% naar 302 miljoen euro. Enkel Frankrijk leek het minder goed te doen en incasseerde een krimp van bijna 2%. Januari kent evenveel handelsdagen als vorig jaar en het milde weer was gunstig voor de verkoop. Vooral Oost-Europese landen plusten goed, met Polen als grootste groeier in de top 10 exportlanden lijst.

Kopzorgen door coronavirus
De exportwaarde naar China laat over januari een krimp zien van 27%, volgens de exportstatistieken van Floridata. Dit in tegenstelling tot de handel naar andere Aziatische bestemmingen die ook Chinees Nieuwjaar vierden. Directeur Marius Dekker van de Gooijer International bevestigt deze negatieve afwijking. "De handel verloopt zeer moeizaam en de impact beperkt zich nog tot China, Hong Kong en Macau", vertelt commercieel directeur Cees Bakker van Hilverda de Boer. "Uit voorzorg verlengt de Chinese regering de Chinees Nieuwjaar vakantieperiode, vele bedrijven zijn daarom langer gesloten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Grote impact heeft het sluiten van de Casino's voor enkele weken in Macau." Directeur Matthijs Mesken van de VGB vindt de situatie zorgelijk. "Op de totale exportwaarde is het aandeel naar Zuidoost-Azië relatief klein met 2%", stelt manager Wesley van den Berg van Floridata. "De Aziatische bestemmingen zijn echter belangrijke groeimarkten voor Nederlandse bloemenhandelaren", vervolgt Matthijs Mesken. "De impact kan enorme gevolgen hebben voor de export van bloemen wanneer het virus zich verder verspreid."

Valentijnsdag
Handelaren zijn gematigd positief over Valentijnsdag, een van de belangrijkste geefmomenten van bloemen en planten. "Het is gunstig dat Valentijn op de vrijdag valt", meldt de VGB. "Afgelopen maandag voor de Valentijn hebben we het drie keer zo druk gehad als op een normale maandag", vertelt Marius Dekker. "Ook hebben we weinig last ondervonden van de storm Ciara die gelukkig vijf dagen vóór Valentijnsdag langs raasde", voegt hij toe. Cees Bakker verwacht dat de Valentijn omzet ongeveer gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. "Door de langdurig slechte weersomstandigheden in Kenia liep de rozenproductie ver achter en is de kwaliteit minder. Hierdoor zijn de prijzen fors hoger en is het moeilijk om marges te behalen", legt Cees Bakker uit. "Al met al zijn de verkoop en logistieke afhandeling positief verlopen, maar gezien de tegenvallende marges is het een matige Valentijn te noemen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel