'Zonder AI mis je de boot'

'Zonder AI mis je de boot'

Ondernemers in het tuinbouwcluster moeten zich meer verdiepen in de kansen van AI voor hun bedrijfsvoering. Dat was de belangrijkste conclusie van het Jaarevent van het jubilerende Greenport West-Holland. Kunstmatige intelligentie speelde een belangrijke rol tijdens het event bij telerscoöperatie Growers United in Maasdijk, dat ruim 300 bezoekers trok, waarvan circa twee derde afkomstig uit het bedrijfsleven.

Greenport West-Holland is de regionale netwerkorganisatie van overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en kennisinstellingen. Samen werken zij aan een vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster, met een internationaal toegevoegde waarde. Wegens het 10-jarig bestaan had het Jaarevent (met dagvoorzitter Rob Veenman) een extra feestelijk tintje. Thema van het Jaarevent was: ‘Toekomstgericht ondernemen’.

Gedeputeerde Meindert Stolk, voorzitter van Greenport West-Holland, vertelde tijdens de opening trots te zijn op het regionale tuinbouwcluster. “We zorgen er samen voor dat miljoenen consumenten in West-Europa dagelijks kunnen genieten van heerlijke groenten en mooie bloemen en planten."

Greenport West-Holland presenteerde tijdens het Jaarevent het nieuwe 5-jarenprogramma, met daarin 3 ambities: Leidend in kennis & innovatie, Op weg naar een Circulaire Greenport en Een samenhangend en betekenisvol Ruimtelijk Economisch Cluster. Directeur Angelique de Wit: “Greenport West-Holland ziet een toekomst waarin we ons niet alleen inzetten voor tuinbouw en verslogistiek, maar ook de verbinding met de maatschappij versterken.”

AI maakt avatar en podcast
Een groot deel van het Jaarevent stond in het teken van AI (kunstmatige intelligentie). Het programma – dat was ingericht volgens de drie nieuwe ambities van Greenport West-Holland – startte met een film waarin AI-expert Jim Stolze met Greenport-medewerker Umran Sahin op zoek gingen naar AI in de tuinbouw. Zo vertelde operationeel directeur Willem van Antwerpen van Growers United hoe AI ervoor zorgt dat groenteverpakkingen precies het juiste gewicht hebben.

Greenport West-Holland maakte tijdens het Jaarevent bekend te starten met een verkenning naar de kansen van AI voor samenwerking binnen het tuinbouwcluster. Het Jaarevent werd afgesloten door avatar Cassie, die met Meindert Stolk in gesprek ging over de toekomst van de tuinbouw. Bezoekers kregen bovendien direct na de borrel een door AI geproduceerde podcast over het Jaarevent.

5.000 puzzelstukjes
Slow Food Youth Network presenteerde een gezelschapsspel: Glastuinbouwbord. Daarna was er een paneldiscussie over de ruimtelijke inrichting van de regio. Energie is voor de glastuinbouw daarbij een leidend principe, vertelde Martin van der Hout van Greenport West-Holland. Dat beaamde ondernemer Mikael van den Berg van MNR Paprika: “De uitdaging is om de tuinbouw niet te verwarmen met gele leidingen – voor gas – maar met restwarmte en geothermie.”

Een andere uitdaging: de bereikbaarheid. De glastuinbouw draagt veel bij aan de regionale economie, maar de verwachtingen zijn dat binnen nu en vijf jaar die bereikbaarheid “bloedrood” is, vertelde Michiel Jak van het Realisatiepact. Oplossingen zijn onder meer digitalisering en modal shift.

En dat allemaal in een regio die al vol is, verzuchtte wethouder Peter Valstar van gemeente Westland. “Het is een puzzel met 5.000 stukjes”, vertelde hij over de ruimtelijke uitdagingen in zijn gemeente. Belangrijk uitgangspunt is dat de gemeente daarbij ondernemers niet voor de voeten moet lopen.

Samenwerken aan gezondheid
Het Jaarevent werd afgesloten met drie pitches over gezondheid. Harmen de Jongh van de Nierstichting/Nextkidney vertelde over kansen voor de teelt van jackbeans. Deze boon bevat een eiwit waarmee dialyse voor nierpatiënten sneller, eenvoudiger en goedkoper kan. Rutger Quispel van Caring Doctors vroeg de tuinbouw om mee te helpen de maatschappij gezonder te maken. “Ongezonde voeding heeft een groter negatief effect op je lichaam dan alcohol, roken en drugs samen, en ongezonde voeding veroorzaakt 8% van de nationale ziektelast.”

De laatste pitch was van Kees Brouwers van ADO Den Haag. De voetbalclub speelt in de Keuken Kampioen Divisie, maar op het gebied van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) presteert ADO Den Haag op eredivisieniveau. Met #ADOGroen helpt het onder meer de Haagse jeugd met hun ontwikkeling en hun welzijn. Op het gebied van gezondheid roept Brouwers de hulp in van de tuinbouw. “Er is een grote doelgroep voor wie gezonde voeding niet vanzelfsprekend is. Hoe zorgen we ervoor dat deze kinderen gezond eten?”

Bron:

Deel artikel