Negen nieuwe projecten Energie&Klimaat van start
Geplaatst op 20 april 2023
Afgelopen maanden werkten diverse consortia, bestaande uit mkb’ers, fieldlabs en ketenpartners uit de regio, aan een voucheraanvraag voor de derde ronde van het innovatieprogramma Energie & Klimaat III. Na het pitchen van hun ideeën werden negen consortia beloond met een voucher om hun toepassingsstudie, fieldlabtesting of real-life-testing (financieel) te ondersteunen.
De meeste toegekende vouchers dragen bij aan het thema circulaire industrie. DAB gaat bij fieldlab Planet B.io hun revolutionaire bioprocestechnologie breed toegankelijk maken voor labs. Met deze technologie kunnen chemicaliën goedkoper uit organische (rest)stromen gemaakt worden. ReCarbn zal samen met tomatenkweker Van der Voort en fieldlab FLIE een toepassingsstudie doen naar de afvang en opslag van CO2 uit de buitenlucht om de groei van planten te bevorderen. Zeefier zal samen met onder meer Stadsreiniging Hoek van Holland, Renewi en fieldlab BlueCity testen of zij kleurstoffen uit (aangespoeld) zeewier kunnen winnen. Living Lab Bleiswijk is betrokken bij het project van Dubbel Doel Flora. Glastuinders en studenten zullen in dit project een nieuwe circulaire substraatvezel testen om veenvrij te gaan telen.
Thema grootschalige opwek en opslag van energie
Wattrogen, REZ Safety Products en Verhoeven Installaties zullen hun Vertical-Axis Windturbine (VAWT) bij The Green Village testen. Deze VAWT wordt naar verwachting de eerste economisch rendabele verticale-as windturbine ter wereld met een verwachte ROI van onder de 4 jaar. In het project Foil Power Wing Technology (FPWT) is door Verbakel Innovation en Project: #001 een aerodynamische vleugel ontwikkeld om via wind energie op te wekken. AE WaveHexapod en partners zullen in een onshore pilottest opwek met een wavegenerator met robotarmen testen. Voor deze drie projecten geldt dat er al diverse oplossingen bestaan die energie opwekken uit wind of golven, maar dat deze minder efficiënt zijn en/of hoge kosten kennen. Belangrijk doel van het testen van deze innovaties is dus aan te tonen dat ze rendabel zijn. De FPWT heeft als groot voordeel dat deze niet beweegt, stil en veilig is, waardoor deze ook in de gebouwde omgeving gezet kan worden.
Thema gebouwde omgeving
Om die reden zal een prototype van de FPWT op The Green Village getest worden. Daar vinden deze ronde nog twee projecten plaats om de bestaande bouw op grote schaal te verduurzamen. HyER Power zal met diverse partners onderzoek doen naar hoe utiliteitsgebouwen kunnen werken als mini duurzame energiecentrales. Het idee van dit project is dat een gebouw zelf energie opwekt bijvoorbeeld door zonnepanelen, op kan slaan in waterstof en die energie vervolgens gebruikt voor warmte en elektriciteit. Op woningniveau zullen Noorderlicht ventures en Van Hall Innovations op The Green Village een Home Energy Management Systeem (HEMS) testen. Hiermee kan eigen opwek van zonne-energie maximaal benut worden door gebruik van een batterij en slimme meters.
Een meer uitgebreide beschrijving en actueel overzicht van alle innovatieprojecten is hier te vinden. Zuid-Holland wil dé proeftuin zijn voor Nederland en Europa om innovatie op energie en klimaat te versnellen. De provincie Zuid-Holland, MRDH, TNO en InnovationQuarter werken in het Innovatieprogramma Energie & Klimaat samen aan die doelstelling. We doen dit door belangrijke thema’s voor de regio te benoemen en bedrijven uit te nodigen hier oplossingen voor aan te dragen.
(Foto: www.vandervoort.nl)
Meer nieuws