Scheiden: wat nu?

Scheiden: wat nu?

Met regelmaat publiceren wij op Goedemorgen artikelen van RWV Advocaten uit Leiden. In deze artikelen bespreken de specialisten van RWV verschillende onderwerpen die ook ondernemers in de glastuinbouw aangaan. Dit keer advocaat Anne-Mar Bootsma over wat te doen bij een scheiding.

Je komt thuis en er ligt een briefje op de keukentafel. Het huis is bijna leeg en jouw partner is vertrokken. Wat moet je doen? Waar moet je beginnen? Scheiden is meestal niet goed voor jouw hart en houdt jouw hoofd behoorlijk bezig. Het is een begrijpelijke menselijke reactie om in geval van gevaar te vechten, te vluchten of te bevriezen.

Echtscheiding wordt vaak in verband gebracht met een huwelijk. Maar geregistreerd partners kunnen ook scheiden. En mensen die ‘gewoon’ samenwonen, al dan niet met een samenlevingscontract. Het is, ook als alles nog koek en ei is met jouw partner, goed om te weten hoe je wel of niet getrouwd bent. Want dat speelt mee als je wil weten hoe onder andere huizen, aandelen, geld, spullen, schulden, aansprakelijkheid en pensioenen verdeeld moeten worden. Zo kun je getrouwd zijn in gemeenschap van goederen en maakt het verschil of je voor of op en na 1 januari 2018 bent getrouwd. Voor geregistreerd partners geldt hetzelfde. Mocht je bij de notaris zijn geweest dan doe je er goed aan om eens na te lezen wat er in de huwelijkse voorwaarden staat. Woon je ‘gewoon’ samen dan is de tekst van het samenlevingscontract interessant. Heb je dat niet dan is volgens de rechter het ‘gewone vermogensrecht’ van toepassing. Anders geformuleerd: dan is het de vraag of je geacht kan worden overeenkomsten met jouw partner te hebben gesloten.

Je kunt worden verplicht aan jouw ex-partner partneralimentatie te betalen.
Hoe lang? Dat hangt af van:

  • de duur van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap,
  • leeftijd en
  • de vraag of er jonge kinderen zijn.

Hoeveel?
Dat houdt verband met wat jouw ex-partner nodig heeft en zelf kan verdienen en wat jij kan betalen. In de praktijk is dat maatwerk. Woon je ‘gewoon’ samen dan is partneralimentatie niet verschuldigd, tenzij dat in het samenlevingscontract staat.

De kinderen
Ga je scheiden, dan moet je een ouderschapsplan maken. Ook als je samenwoont is dat handig. In dat plan stel je in ieder geval vast:

  • waar de kinderen worden ingeschreven,
  • wanneer de kinderen bij wie zijn,
  • wie welke bedragen voor de kinderen betaalt, en
  • wie toeslagen ontvangt.

Ook beschrijf je daarin een manier om elkaar op de hoogte te houden en te raadplegen over de kinderen.

Scheiden is vaak juridisch en financieel niet heel moeilijk. De emoties, gedachten en invloeden maken het vaak wel lastig. De echtscheidingsadvocaten van RWV zijn zichzelf. Authentiek, optimistisch en betrokken. Intellectueel en empathisch. Ze hebben allemaal een brede blik op elke echtscheiding, met ieder van hen iets speciaals.

Bron: RWV Advocaten

Deel artikel



Meest gelezen