Oordeel rechter verbaast Glastuinbouw Nederland

Oordeel rechter verbaast Glastuinbouw Nederland

Woensdag 16 oktober 2024 deed de hoogste rechter uitspraak over een door Glastuinbouw Nederland ingesteld beroep tegen de bouw van een loods in het glastuinbouwgebied Noorder Legmeerpolder in Amstelveen. De Raad van State gaf Glastuinbouw Nederland geen gelijk en liet de aangevraagde vergunning voor een loods in stand.

Op 21 juni 2021 weigerde de gemeente Amstelveen een aanvraag voor de bouw van een loods van 7.000 m2 aan de Meerlandenweg in Amstelveen. De aanvrager, een projectontwikkelaar, ging in bezwaar en veranderde de aanvraag naar een tuinbouwbedrijf. Op 30 november 2021 werd alsnog vergunning verleend. Glastuinbouw Nederland ging achtereenvolgens in beroep en hoger beroep tegen deze vergunning. Immers, slechts een deel van het dak en de zijgevel werd uitgevoerd met lichtdoorlatend materiaal. Er waren geen ondersteunende voorzieningen, zoals waterbassins, installaties, bedrijfsruimte, etc.. Zowel onze leden als de agrarisch makelaars konden niet anders concluderen dan dat dit bouwwerk niet kon functioneren voor een glastuinbouwbedrijf. Ondanks alle geboden argumentatie, waarvan een groot deel niet is opgenomen en overwogen in de uitspraak, heeft de hoogste rechter besloten de vergunning in stand te laten, waardoor het bouwwerk mag worden gebouwd.

Het belangrijkste argument dat de hoogste rechter aanvoert, dat “het gebruik van het bouwwerk voor glastuinbouw niet is uitgesloten”, wekt wrevel en verbazing. Voor Glastuinbouw Nederland is dit aanleiding om de wijze waarop kassen en glastuinbouw in provinciale en gemeentelijke plannen worden omschreven, ter discussie te stellen. Uitwassen moeten niet achteraf worden gecorrigeerd zoals de rechter aanhaalt, maar het speelveld moet vooraf duidelijk zijn. Speculatief gedrag en daarbij behorende grondprijsontwikkelingen in glastuinbouwgebieden, moet zoveel mogelijk worden uitgesloten.

Lees hier de uitspraak

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel