Nieuw themaplein WHC: Van Veeteelt tot Vork
Geplaatst op 25 maart 2025

Het aantal themapleinen binnen World Horti Center staat inmiddels op zeven en er wordt hard gewerkt aan de toevoeging van nieuwe pleinen. Zo is het Robotica en AI plein volop in ontwikkeling en wordt de laatste hand gelegd aan het Energieplein. Later dit jaar wordt daar een plein rondom vlees, genaamd: ‘Van Vlees tot Vork’ aan toegevoegd. Puck van Holsteijn, directeur van World Horti Center, licht toe: “Een groot deel van de tuinbouwsector draait om voedselproductie, de vleesindustrie is hier natuurlijk geen onderdeel van. Toch geven internationale delegaties; denk aan de Verenigde Staten, China, maar ook India; steeds vaker aan interesse te hebben in dit onderwerp en hun kennis hierover te willen vergroten. Het leek ons dan ook een logische stap deze industrie een plekje te geven binnen ons pand.’’
Educatie voorop
Voor World Horti Center staat educatie bij dit nieuwe themaplein centraal. Het kennis- en innovatiecentrum heeft daarom Prof. Dr. Jan van den Ham, expert in circulaire landbouw aan Wageningen University & Research, ingeschakeld tijdens het ontwerpproces. Van den Ham geeft aan: ‘‘Dit initiatief biedt een unieke kans om kennisuitwisseling tussen verschillende sectoren te stimuleren en bezoekers meer inzicht te geven in de complexe voedselproductieketen. Het was dan ook vanzelfsprekend om mee te denken in het ontwerp.’’ Door middel van infographics en interactieve installaties worden bezoekers straks stap voor stap meegenomen door de keten, van veehouderij en slachtproces tot verwerking en consumptie. Hierbij worden de internationale verschillen goed in beeld gebracht en zien bezoekers wat er nodig is voor implementatie van de keten in hun eigen land. World Horti Center zet met dit plein in op nieuwe doelgroepen, boeren, vleesliefhebbers en ook influencers. Door middel van activiteiten wordt gezocht naar uitwisseling tussen veeteelt en tuinbouw.
Selfiewaardige blikvangers
Het nieuwe themaplein gaat diverse blikvangers bevatten die bezoekers uitnodigen om op een speelse manier stil te staan bij het proces achter hun stukje vlees. ‘‘We hebben hierbij goed gekeken naar interactieve musea waar je bijvoorbeeld een duik kunt nemen in een ballenbak of op de foto kunt met levensgrote objecten’’ aldus van Holsteijn. Bezoekers kunnen straks op de foto aan een gigantische vleeshaak, plaatsnemen in een vleesmolen of zichzelf letterlijk onderdompelen in de wereld van vlees in het gehaktballenbad. Van Holsteijn: ‘‘We realiseren ons dat dit een beetje een afwijkend onderwerp is vanuit de focus van de Food en Flower industrie, maar we willen de hele keten een plek geven. We vertellen het eerlijke verhaal, voor sommige dingen in deze industrie kijk je liever weg. Daarom mag een beetje fun in dit plein niet ontbreken en hebben we gekozen voor deze selfiewaardige blikvangers.’
Opening najaar 2025
De komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van dit nieuwe themaplein. Opening staat gepland voor najaar 2025. Van Holsteijn sluit af: ‘‘Wat ik alvast kan zeggen is dat je geen rondleiding hoeft te boeken om dit plein te zien, je kan ook een los ticket aanschaffen dat alleen toegang geeft tot dit plein en de Instagrammable elementen.’’
Meer nieuws