Aanpak wants grootste knelpunt chrysantentelers

Aanpak wants grootste knelpunt chrysantentelers

De begin januari door Glastuinbouw Nederland uitgezette enquęte onder chrysantentelers heeft geleid tot een helder en actueel beeld van knelpunten die leven binnen de chrysantenteelt. In het online inventarisatie werden ondernemers gevraagd naar wat zij belangrijk en noodzakelijk vinden op gebied van onderzoek en het oplossen van knelpunten. Gevraagd werd naar de mening over meerdere thema's: plantgezondheid, water & omgeving, energie, teeltoptimalisatie en arbeid.

Voor het thema plantgezondheid is de aanpak van wants naar voren geschoven als voornaamste knelpunt, gevolgd door trips en aaltjes. Een tekort aan (biologische) middelen die passen binnen het IPM-systeem en problemen in de jaarrondbestrijding worden genoemd als belangrijkste reden.
Binnen het thema water & omgeving wordt emissieloos telen genoemd als het onderwerp met de hoogste prioriteit voor onderzoek. Dit hangt nauw samen met het onderwerp 'teelt de grond uit', dat als tweede wordt genoemd. Bodemkwaliteit en bemesting wordt als derde onderzoeksonderwerp genoemd. De aangescherpte emissienormen worden binnen dit thema als grootste uitdaging naar voren geschoven.

Knelpunten samenvoegen
Wat betreft onderzoek binnen het thema energie wordt het gebruik van (full) LED als eerste genoemd, gevolgd door de onderwerpen grondstomen en alternatief (gasloos) telen. Alternatieven voor grondstomen evenals de vele uitdagingen omtrent het gebruik van LED worden genoemd als belangrijke aandachtspunten. Bij teeltoptimalisatie worden de onderwerpen klimaat en houdbaarheid door de meeste telers genoemd, gevolgd door vochtproblemen bij het gebruik van LED-verlichting. Er is binnen dit thema veel overlap met de wensen voor onderzoek binnen het thema energie. Daarom wordt geprobeerd deze knelpunten zoveel mogelijk samen te voegen. Voor het thema arbeid staat het onderwerp onderzoek naar automatisering met stip op nummer 1. Daarnaast worden er veel zorgen geuit over de beschikbaarheid van goed personeel evenals de huisvesting van internationale medewerkers. Ondanks dat onderzoek op dit onderwerp lastig is, wordt wel gezocht naar oplossingsrichtingen

Vervolgstappen onderzoek
De komende weken wordt met de landelijke commissie Chrysant en de werkgroep gewasbescherming Chrysant een onderzoeksplan opgesteld voor de komende drie jaar. De uitkomst van de enquęte weegt hierin zwaar mee. Op deze manier wordt in gezamenlijkheid gezorgd voor de juiste onderzoeksaanpak van de belangrijkste knelpunten binnen de chrysantenteelt.

Bekijk hier de PDF met de uitkomsten van de enquęte

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel